10 middelen om een endometriosepijn te verlichten

Bijgewerkt op: 7 jul. 2021Wat is de reden van endometriosepijn? Wetenschappers denken aan een toename van ontstekingschemicaliën (cytokinen), cyclische bloeding door endometriosegroei en de ontwikkeling van littekenweefsel/verklevingen.


Meerdere verklevingen kunnen ervoor zorgen dat de voortplantingsorganen misvormd of verdraaid raken. Pijn kan ook veroorzaakt worden door de irritatie van de bekkenbodemzenuwen of andere zenuwen. Ischiaspijn komt ook vaak voor.


In plaats van de vervelende krampen die veel vrouwen tijdens hun menstruatie ervaren, ervaren vrouwen met endometriose vaak hevige pijn die moeilijk te behandelen kan zijn.


Nieuw onderzoek toont aan dat natuurlijke therapieën aanzienlijke pijnverlichting kunnen bieden zonder bijwerkingen of schade aan de vruchtbaarheid te veroorzaken. Als je lijdt aan endometriosepijn, zijn hier enkele van de beste natuurlijke therapieën om je pijn te verlichten: warmte, ricinusoliepakkingen, massage en self-fertiliteitsmassage, systemische enzymtherapie, kruiden en supplementen.


1. Warmte

Als uw symptomen optreden en je een pijnverlichting nodig hebt, is warmte een van de beste huismiddeltjes die hierbij kunnen helpen. Warmte kan de bekkenspieren ontspannen, wat krampen en pijn kan verminderen. U kunt warme baden, warmwaterkruiken of verwarmingskussens gebruiken om krampen effectief te behandelen.


2. Ontstekingsremmende medicijnen

Vrij verkrijgbare, niet-steroïde en anti-inflammatoire geneesmiddelen kunnen een snelle verlichting bieden tegen pijnlijke krampen veroorzaakt door endometriose. Denk aan aspirine of ibuprofen. Zorg ervoor dat je ze met eten of drinken inneemt om maagklachten en zweren te voorkomen, en gebruik ze niet langer dan een week.


3. Ricinusolie pakkingen

Ricinusolie wordt al honderden jaren gebruikt om endometriose te behandelen. Ricinusolie helpt bij het verwijderen van gifstoffen en afvalstoffen uit het lichaam, wat op zijn beurt helpt bij het elimineren van ontstekingen. Er zijn veel gezondheidsproblemen met de vruchtbaarheid waarbij een ontsteking aanwezig is, zoals bijvoorbeeld endometriose, cysten in de eierstokken, geblokkeerde eileiders en vleesbomen. Hier wordt het effect van warmte met de genezende kracht van olie gecombineerd.


4. Merciér Therapy is een veilige en zachte, externe bekken-viscerale manipulatietechniek die ontworpen is om de gezondheid en de functie van het bekken te herstellen door het aanpakken van verklevingen, littekenweefsel en verminderde beweeglijkheid van de bekken -en voortplantingsstructuren. Het doel van Merciér Therapy is de mobiliteit en de juiste doorbloeding van de voortplantingsorganen te herstellen, waardoor hun functie wordt geoptimaliseerd.


5. Bekkenmassages

Het masseren van de bekkenspieren kan helpen om ze te ontspannen en ontstekingen te verminderen, waardoor krampen afnemen. Wanneer het endometrioseweefsel begint te groeien in andere delen van het lichaam dan de baarmoeder, treedt er irritatie op die vervolgens littekenweefsel kan creëren. Het kan er ook voor zorgen dat de eileiders beginnen te kantelen. Massage kan gebruikt worden om de kleine verklevingen te verbreken, de ontsteking te verminderen en het lichaam te helpen om het ‘oude’ bloed en weefselrestjes die overblijven in het endometriumweefsel te verdrijven. Denk aan een fertiliteitsmassage of leer zelf je buik masseren.

Maar let op: Doe geen self-fertiliteitsmassage tijdens uw menstruatie, als je grote of pijnlijke cysten in de eierstokken hebt, of na de eisprong wanneer u actief probeert zwanger te worden.


6. Systemische enzymen

Op een lege maag ingenomen, helpen systemische enzymen het lichaam om pijn te bestrijden en littekenweefsel en abnormale gezwellen veroorzaakt door endometriose te verminderen. Enzymen worden buitengewoon goed verdragen en kunnen regelmatig worden gebruikt. Ik gebruik in mijn fertiliteitspraktijk Wobenzym N en serrapeptase.


7. Ontstekingsremmende voedingsmiddelen

Dit zal geen snelle symptoomverlichting bieden, maar het kan de endometriose op lange termijn helpen beheersen. Door voedingsmiddelen die ontstekingen veroorzaken te vermijden en voedingsmiddelen met ontstekingsremmende eigenschappen in uw dieet op te nemen, kunt u de symptomen in de toekomst verminderen.

Meer info vindt je op : https://www.alchemille.be/post/welke-voedsel-best-te-vermijden-bij-endometriose en https://www.alchemille.be/post/wat-te-eten-bij-endometriose


Gebruik kurkuma en gember regelmatig in je recepten. Kurkuma heeft sterke ontstekingsremmende eigenschappen die gunstig kunnen zijn voor mensen die symptomen van endometriose ervaren. Het kan ook worden gebruikt om endometriose op de lange termijn te behandelen. Sommige onderzoeken hebben zelfs aangetoond dat het de groei van het endometrium kan remmen. Je kunt kurkuma-capsules nemen of kurkuma-thee maken door een kopje water te koken en een theelepel kurkuma en gemberpoeder toe te voegen. Je kunt ook honing en citroen toevoegen. Drink dit driemaal per dag terwijl u symptomen ervaart, en ten minste eenmaal per dag als u het voor onderhoud gebruikt.


Sommige mensen met endometriose ervaren misselijkheid als gevolg van de aandoening. Gemberthee is een van de beste huismiddeltjes om misselijkheid te behandelen, en onderzoek heeft consequent aangetoond dat het zowel veilig als effectief is. Je kunt gembertheezakjes kopen bij veel supermarkten. Voeg ze gewoon toe aan een kop kokend water en drink ze twee tot drie keer per dag als je misselijk bent.


8. Kruiden

Van sommige kruiden is bekend dat ze de hormonale balans ondersteunen en het lichaam helpen overtollig oestrogeen en abnormaal weefsel te verwijderen.

Hieronder zijn sommige voorbeelden:


Kamille (Matricaria recutita)

Kamille bevat chrysine, een inhoudsstof die volgens een studie endometriumcellen kan doden. Het is echter belangrijk op te merken dat de studie cellen in een laboratoriumomgeving heeft onderzocht. Verder onderzoek is nodig om de resultaten in het menselijk lichaam te bepalen.


Mariadistel (Silybum marianum)

Mariadistel is een plant die silymarine bevat. De silymarine in mariadistelzaden wordt verondersteld ontstekingsremmend te zijn en een gezonde leverfunctie te ondersteunen. De lever is verantwoordelijk voor het uitfilteren van gifstoffen in ons lichaam, inclusief overtollige hormonen zoals oestrogeen. Endometriose-laesies zijn voor ontwikkeling en groei afhankelijk van oestrogeen. Het bevorderen van een gezonde leverfunctie kan helpen om overtollig oestrogeen in het lichaam te verminderen.


Grote klis (Arctium lappa)

Kliswortel is voedend en reinigend voor de lever en helpt het hormonale evenwicht te balanceren. Het helpt overtollig oestrogeen uit de lever te verwijderen en zorgt voor een goede oestrogeenbalans in het lichaam.


Duizendblad

Duizendblad (Achillea millefolium) bevordert de bloedsomloop, maar is extreem samentrekkend. Het bevordert ontgifting terwijl het weefsels versterkt en strakker maakt. Duizendblad heeft het vermogen om zware menstruatiebloedingen te verminderen en bekkencongestie te elimineren door een gezonde bloedsomloop te ondersteunen.9. Supplementen

Dit zijn supplementen waarvan bekend is dat ze helpen bij de behandeling van de symptomen die gepaard gaan met endometriose:


Magnesium

Magnesium ontspant de spieren en is dus perfect voor het verminderen van pijnlijke spierspasmen, krampen, rugpijn en zelfs hoofdpijn. De kalmerende eigenschappen zijn ook geweldig voor premenstruele spanning. Zoek naar glycinaat magnesium zouten omdat deze zeer goed opneembaar en zacht voor de maag zijn. Magnesium is ook belangrijk voor de progesteronaanmaak en het behouden van een gezonde oestrogeen / progesteron ratio.


DIM

DIM, een afkorting voor diindolylmethane, wordt aangetroffen in groenten zoals kool, broccoli, boerenkool en bloemkool. Onderzoekers denken dat DIM ontstekingen helpt verminderen. Het wordt in het lichaam afgebroken op dezelfde manier als oestrogeen. Hierdoor kunnen lage doses DIM helpen bij het bevorderen van een gezonde afbraak en verwijdering van oestrogeen uit het lichaam


Omega3

Omega 3-vetzuren kunnen ontstekingen helpen verminderen en een gezonde werking van het immuunsysteem bevorderen. Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat het eten van een dieet dat rijk is aan omega-3-vetzuren het risico op het ontwikkelen van endometriose kan verminderen. Omega 3-vetzuren komen voor in vis, visolie, lijnzaad en sommige noten.


Vitamine B6

B-vitamines zijn essentieel voor de afbraak van overtollig oestrogeen, maar B6 is specifiek nodig voor de productie van glutathion. Het is aangetoond dat vitamine B6 de hormoongerelateerde symptomen verbetert.


Pycnogenol ( uit maritieme pijnboomschors)

In een onderzoek bij vrouwen met endometriose die gedurende 48 weken Pycnogenol, 30 mg tweemaal daags gebruikten, leidde dit tot: een vermindering van 33% van de pijn, inclusief ernstige pijn. Hoewel de pijnvermindering niet zo sterk was als hormonale behandeling, hield deze in feite aan zonder terugval, in tegenstelling tot de medicatiegroep.


Melatonine

Melatonine lijkt een viervoudige werking te hebben met antioxiderende, ontstekingsremmende, immunoregulerende en pijnstillende voordelen bij de behandeling van endometriose. Het is ook een krachtige en natuurlijke ontgifter, vooral van overtollige of schadelijke vormen van oestrogeen. Dit verklaart misschien ook zijn krachtige rol in de zorg voor endometriose.


N-acetyl-cysteine (NAC)

NAC verhoogt glutathion, een natuurlijke ontgiftende chemische stof in het lichaam. Door deze actie helpt NAC chemicaliën en overtollige hormonen te elimineren die endometriose verergeren. Uit een onderzoek uit 2013 blijkt dat NAC na 3 maanden endometriosepijn, cysten en laesies voor een aanzienlijk aantal vrouwen verlichtte.


10. Acupunctuur en voetreflexologie

Er is geen definitief antwoord op de vraag of acupunctuur endometriose geneest. Het dichtstbijzijnde antwoord zou zijn dat acupunctuur sommige mensen kan helpen omgaan met het ongemak van endometriose. Er zijn echter meer studies nodig. Wat wel bewezen is, is dat een regelmatige acupunctuur de bloedstroom kan verbeteren en ontstekingen en pijn kan verminderen.


Reflexologie verbetert het welzijn van vrouwen bij wie endometriose is vastgesteld, omdat het inwerkt op het zenuwstelsel om stress en spanning te verlichten, hun hormonen in evenwicht brengt en hun slaappatroon verbetert.16 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven