Wat zijn de oorzaken van verminderde vruchtbaarheid bij vrouwen?


Leeftijd

De leeftijd is een erg belangrijk element in de vruchtbaarheid van een paar. Vooral de leeftijd van de vrouw heeft een grote invloed. Vrouwen zijn het meest vruchtbaar tussen de leeftijd van 20 en 30 jaar. Nadien neemt hun vruchtbaarheid stelselmatig af terwijl tegelijk het aantal miskramen toeneemt. Op 38 jaar bedraagt de kans op spontane zwangerschap per cyclus nog ongeveer 10 %. De kans dat die zwangerschap eindigt in een miskraam is flink toegenomen en ook de kans op een baby met Down-syndroom is verhoogd. Meer en meer wordt het duidelijk dat ook de vruchtbaarheid van mannen begint af te nemen vanaf de leeftijd van 45 jaar.


Menstruele cyclus stoornissen

Als anovulatie (wegblijven van de menstruatie).Deze worden meestal veroorzaakt door een probleem in de hormoonhuishouding, bijvoorbeeld een te hoog prolactinegehalte (borstvoedingshormoon), een te hoge FSH-spiegel (zie ook bij vervroegde overgang), of een schildklierafwijking.


Polycysteus-ovarium syndroom PCOS

Bij het polycysteus ovarieel syndroom (PCOS) zijn er meerdere kleine follikels aanwezig die zich door een verstoring in de hormoonbalans niet verder kunnen ontwikkelen tot een rijpe eicel. Ook blijft de eisprong vaak uit waardoor er nauwelijks of geen menstruatie optreedt.


Premature menopauze of prematuur ovarieel falen (POF)

Is een verminderde eicelvoorraad (ovariële reserve) of eicelkwaliteit. Vanaf 35 jaar begint normaal de vruchtbaarheid bij de vrouw sterk af te nemen. Bij sommige vrouwen (1-5%) falen de eierstokken al op een jongere leeftijd, zij hebben een lage ovariële reserve. Gebeurt dit bij vrouwen jonger dan 40 jaar, dan spreekt men een vervroegde of premature menopauze.


Afwijkingen in de eileiders (tubapathologie)

De eileiders kunnen afgesloten zijn door sterilisatie, door verklevingen of door vergroeiing.


Endometriose

Als het baarmoederslijmvlies (endometrium) – dat normaal alleen aanwezig is in de baarmoederholte - buiten de baarmoederholte groeit, lijdt een vrouw aan endometriose.


Afwijkingen aan de baarmoeder

Zoals de aanwezigheid van fibromen (vleesbomen), afwijkingen van de vorm van de baarmoeder of vergroeiingen in de baarmoederholte (vb. na een miskraamcurettage verklevingen)


Problemen met het baarmoederhalsslijm (cervixfactor)

Soms kunnen zaadcellen niet door het baarmoederhalsslijm bewegen, waardoor ze de eicel niet bereiken. Dit probleem kan worden veroorzaakt door vijandig baarmoederhalsslijm (cervical hostility). Hierdoor is het baarmoederhalsslijm niet of slecht doordringbaar, bijvoorbeeld doordat er te weinig baarmoederhalsslijm is, of doordat de zuurtegraad (pH) ervan te laag is.


Herhaalde miskramen

Meestal speelt hierbij een chromosoomafwijking die bij de bevruchting ontstaat een rol. Het embryo in aanleg is niet goed, groeit niet verder en wordt afgestoten. Een miskraam kan ook veroorzaakt worden door een probleem met de bloedstolling, waardoor de bloedtoevoer naar de (innestelende) foetus wordt belemmerd en de foetus afsterft. Een andere oorzaak hiervoor kan een auto-immuun afwijking zijn. Hierdoor worden stoffen, die voor de zwangerschap noodzakelijk zijn afgebroken of de foetus zelf wordt door het immuunsysteem van de vrouw aangevallen.


Seksuele problemen

Bijvoorbeeld vaginisme: het opspannen van de vagina zodat penetratie van de penis moeilijk of zelfs onmogelijk is.


Idiopathische subfertiliteit (onbegrepen onvruchtbaarheid)

Indien er geen oorzaak gevonden kan worden voor de infertiliteit wordt in medische termen vaak gesproken over idiopathische subfertiliteit, oftewel: onbegrepen onvruchtbaarheid.2 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven